четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Скъпи протестиращи студенти....

Скъпи окупатори,

не съм тази, която ще ви спре от протести и окупации ( напротив - окупирайте си на воля, свободна страна сме ! ) , но съм част от онези, които наричате "червен боклук", "търтей за обществото" и тем подобни суперлативи само защото не възпирам студенти и преподаватели да влезнат в университета.

Не искам да хуля онези, които имат ясни политически виждания и убеждения ( всеки има право на такива) , а да обърна поглед на тълпата овчици, които ги следва, набор 94-93, без идея защо са там.

Колко от тях знаеха кой е Пеевски преди назначението му ? А Орешарски ?
Колко от тях знаят кой искат да е на власт ?
Колко са там, за да отстояват позиция, а не за да се обадят по телефона на баба и да кажат "БАБЕ, ГЛЕДАЙ МЕ ПО ТИЛИВИЗИЯТА, ПРОТЕСТИРАМ !" ?

Срещу какво и той не знае.

Чувам страшни лозунги - България имала нужда от промяна, не можело вече да се търпи това, онзи бил п*д*р*ст, другия бил червен буклук, третия си бил дал г*з* на еди коя си партия. Не отричам, че политическата ситуация е повече е от смехотворна, но с вашите изпълнения засенчваме и Болшой театър.

Само за справка с конституцията :
 Закон за висшето образование;
Чл.2 2. Автономията на висшето училище не може да се нарушава чрез:
1. намеса в дейността на висшето училище, освен в случаите, изрично посочени в закон;
2. влизане или оставане на органите на сигурността и обществения ред 
без съгласието на академичните власти, освен за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на природни бедствия и аварии;
3. създаване и дейност на политически и религиозни организации във висшето училище;
4. осъществяване на дейност, накърняваща конституционни права на членовете на академичната общност, свързани с раса, народност, етническа принадлежност, произход, религия, убеждение, политическа принадлежност.


А, да... това знаехте ли го ? Защото аз да.

Не може студент да иска да влезне в университета си, а някой превъзбуден "окупатор" да го блъска и да му вика "червен боклук" или "или си с нас, или против нас". Чакайте бе, сега ще ме набиете, че не протестирам ли ? Къде е СВОБОДАТА на словото ?

Не претендирам, че съм най-изрядния студент, но на мен не ми се нрави анулирана година, заради стотина "будни" студенти ( говоря за УНСС), нито ми харесва да платя още 340 лв, защото не знаете къде да си изкарате агресията. Ако ще претестирате - нека е за разрушения корпус, нека е за таксите ! Разровете се малко - нима факта че 20 годишна сграда рухва заради "тежеста на студентите" ви се вижда нормално ? Нима 100 лв увеличение на таксите при това положение ви харесва ?
Такъв протест си струва подкрепата и такъв протест аз ще подкрепя.

 Или не е "КОМЕРСИAЛНО", защото не го правят и СУ, и НАТФИЗ, и ЛТУ ? Кажете ми, колко ентусиасти от УНСС щяха да започнат да окупират, ако СУ не бяха дали тласък за тази нова мода ?
И ще ви кажа защо СУ трябва да направи нещо, че и УНСС да го подкрепи - защото цяла България не спира да повтаря колко изпаднали сме студентите от "Червеният университет", как си купуваме изпити, как образованието ни не струва. И 100тина комплексирани, че не са влезнали в Алма Матер следят всяка нейна стъпка и я повтарят, за да не се покажат като "гнилите ябълки" в българското образование.

Жалко, че използвате протеста като PR на университета.

Ако искахте свобода на словото и мирен протест, можехте да постъпите като студентите от НБУ ( да, даааа, ония дето още повече не учат, мамините синчета и принцески, да, точно те ! ) - събраха се, окупираха околовръстното, спряха движението без да блъскат и ругаят преминаващите, подаряваха цветя на полицаите и балони на онези шофьори, излезнали от колите, за да ги подкрепят.

Протеста е манифест на политически убеждения, които обаче не трябва да бъдат насилствено налагани.
Непротестиращите не подкрепят Орешарски и циганите.
Аз не подкрепям Орешарски и циганите.
Нито ми харесва положението в страната.
Но и този тип протест, често разрастващ се в публично унижение, мятане на бутилки и камъни по мирни граждани, не е Френска революция, скъпи мои, а Цирк Балкански.

Разбирам, че 2013 е годината, в която всеки протестира за щяло и нещяло, но всичко заприличва на бунт на невръстни дечица, недоволни, че сладкарницата не работи в неделя.


Не ме наричайте червен боклук или търтей.... или пък всъщност наречете ме както искате - говорим за свобода на словото. Ако един ден бъда истински журналист, ще бъда наричана "боклук", "мафия", ще ми бъде подпалвана колата и ще ми бъде заплашвано семейството, защото съм казала това, което виждам и мисля.

P.s. Eто и мнение на мой колега, когото подкрепям :
http://novata-jurnalistika.blogspot.com/2013/10/blog-post_30.html?fb_action_ids=575230902543670&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22575230902543670%22%3A172017496337185%7D&action_type_map=%7B%22575230902543670%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D









неделя, 13 октомври 2013 г.

Сенки

Цигарен дим. Опушени стъкла.
Мрачна стая. Дъх на самота.
Скелети на думи,сенки на дела.
Живот без смисъл и.. съдба.

По гарите... сама си плача.
и слушам ветровете.
Паднал е отдавна здрача.
В нощта загубиха се гласовете...

Сенки, завет, измъчена душа.
И празни думи, грешни срички
под ореха, под ароматната липа...