петък, 16 май 2014 г.

Както “Nie-jenite” го харесваме

Приготвяйки се за първото ми интервю за работа (било то дори само стаж) в живота ми, бях повече от нервна. Дали не съм прекалено изтупана, дали парфюма ми не е прекалено силен, дали не говоря с натрапчив акцент? Това бяха само малка част от въпросите, които кънтяха в главата ми. Като предпазна мярка бях на уговореното място десет минути по-рано,изпих едно бързо кафе и влезнах в офиса.

Всеки си представя офиса на една медия по различен начин.  Това, което очаквах аз, бяха възрастни хора със закостеняли разбирания за реалността. Тук-там някой пепелник, вестник „Капитал” и картонени чаши с черно кафе. Очакванията ми обаче не се оправдаха.

Посрещна ме пълничък мъж с детска усмивка, който по-късно се представи като Ивайло Панайотов – мениджър на Mega Media Group. Въпросната медийна група бе изградила мрежа от сайтове – спортен, новинарски, клюкарски и най-новият на женска тематика – Nie-jenite.bg. След бърз разговор, от медията ми предложиха тримесечен стаж. С огромна усмивка и надежди за блестяща кариера, аз приех.

На следващия ден, още в 9 сутринта, имах възможността да се запозная с екипа на женския сайт. С ведри лица, очевидно свикнали с този така ранен за мен час, ме посрещнаха Дани, Мони, Теди и Хосе. Дани (Даниел) и Хосе (чието истинско име научих месец след това ) бяха програмистите и уеб-дизайнерите на сайта. Месеци след нашето запознанство често оставах без дъх от смях – винаги знаеха как да разведрят обстановката с пикантен виц, закачлив прякор или приятелска шега. Мони (Симона) беше главният редактор на сайта – всички статии минаваха през нея преди да бъдат официално пуснати в мрежата, а Теди (Теодора) беше нейна колежка и добра приятелка, с която са отгледали сайта като свое родно дете. Двете момичета бяха едва две години по-големи от мен, студентки в Софийски университет, специалност Българска филология. През моето стажуване с тях се наслушах на коментари за класически романи и не веднъж им съчувствах за тежките изпити.

Офисът беше разделен на няколко по-малки зали – по една за всеки сайт. Това, което бързо забелязах беше, че никоя друга зала не кънтеше от смях и не беше така приветлива, колкото тази на Nie-Jenite.bg. Всеки беше добре дошъл да си придърпа стол и да се настани с лаптопа си в нашата компания.

Естеството на работа ме затрудни в началото – трябваше за по-малко от час да напиша поне две оригинални статии, минали проверка за правописни грешки и придружени с добре подбрани снимки. Медията искаше да се наложи в интернет пространството – а всеки знае, че то бълва женски сайтове от всякъде. Още първата седмица успях да спечеля доверието на екипа и бях наградена с правото да публикувам статии без да имам нужда от предварително разрешение от редакторката. Статиите, които пишех бяха много разнообразни – сайта съдържаше различни колонки. Любимите ми три бяха „Архитектура”, „Книги” и „Любопитни факти”. През тези три месеца статиите за невероятни сгради из целия свят бяха поверени само на мен – бях повече от щастлива да научавам по нещо ново всеки ден. А рубриката „Книги” беше много интересна – издателство Colibri изпращаше книги, които екипа да прочете и да коментира. Щом дойдеше дългоочаквания колет, всички му се нахвърляхме и си заплювахме определена книга. 

Трите месеца в тази медия бяха незабравимо преживяване за мен. Както във всяка друга професия и тази имаше своите трудности. Днес пререканията в екипа ми се струват толкова маловажни пред спомена за щастливите моменти. И изпушените цигари, изпитите кафета и изядените торти за рожден ден могат да го потвърдят.

Радвам се, че точно Nie-Jenite.bg беше моят пръв досег до света на журналистиката – макар и не толкова сериозна, но със сладък привкус. След тримесчния ми стаж в сайта започнах да мисля и работя на по-високи обороти, а креативността вече е сред добре развитите ми качества. Екипът ме научи, че работата си е работа и трябва да се изпълнява в срокове – но понякога можеш да се поотпуснеш и да му отвържеш края. В бъдеще ще се опитам да намеря друг такъв екип, с който да изградя кариера.

Nie-Jenite.bg остави трайна следа в мен, послужи ми като висок старт и ме накара да заобичам още повече бъдещата си професия. Затова мога без съмнение да кажа – стажът ми в тази медия беше успешен!