понеделник, 25 ноември 2013 г.

Медиен мониторинг (08.11.13 - 14.11.13)

В продължение на една седмица следих вестник „Сега” на хартиен носител. Изследването ми е базирано на статии и информационни бележки. Методът ми беше анализ на медиен мониторинг. Новините във вестника бяха разнообразни, като отразяваха много добре събитията в страната.
Главните теми във вестника през изминалата седмица бяха няколко, но все със политическа насоченост. Откриваме една водеща криминална новина и две социални. Въпреки че вестникът няма политически възгледи, много от заглавията включваха имена от българския парламент и партии.

Наблегна се на случая „Бисеров”. Заглавията по тази тема бяха следните:

„ДАНС и прокуратурата разгърнаха мащабна операция срещу Христо Бисеров” – главна страница
„Политиците показа завидна информираност по кауза „Бисеров” – 2 стр
„Бисеров не е декларирал конфликт на интереси заради синовете си” – 2 стр.
„Бисеров се намесил и в ремонта на ЗОП” – 2 стр.

Темата заема главно място – разгледана е 4 пъти. Случаят не спира да е обект на внимание  веднъж е на главна страница, и три пъти на втора. Материалите във вестника дават нова информация по казуса Бисеров. В една от статиите се споменават синовете му, и най-вече Ивайло Главинков.

Бежанците и тази седмица бяха водеща новина. Във вестника прочетох следните заглавия:

 „Започва разследване как са изхарчени 200 000 лв за бежанци” – главна
„Зоопаркът в Триполи е пълен с бежанци” – 38 стр
„Държавата ще иска парична гаранция от бежанците” – главна
„Заловеният алжирец се оказа автор на още брутални нападения” – главна

Голямо внимание е обърнато на тази тема – 3 пъти тя намира място в главната страница на вестника. Включен е случаят с алжирецът, извършил брутални нападения.  Другите две заглавия акцентират върху паричната страна на проблема.

Протестите също заемаха главно място във вестника – в един от броевете голяма снимка от събитието беше на първа страница. Заглавията по тази тема бяха следните :

"В Гърция полиция изгони журналисти и окупатори" – 7 стр
"Протестът се вдъхнови от 10ти ноември" – 3 стр
"МВР се закани да сретува протестиращите" -  2 стр
"БСП и ДПС заклеймиха протеста като метеж" – 3 стр

Въпреки, че новината не зае челно място в страниците на вестника, се оказа не по-малко отразявана и важна. Включена е статия с мнението на 2 от партиите в държавата относно протестите. Голямо внимание се обърна и на случаят с насилие от органите на реда върху граждани, с който се спекулираше по всички медии в страната.


Четвъртата голяма новина, която можеше да се открие в печатната медия беше относно държавният бюджет. Някои от статиите на тази тема бяха озаглавения по следния начин :

„Процедурни схватки спряха социалните бюджети” - главна
„Данъчните отстъпки за колите ще са от 20 до 60 %" – главна
„НЗОК изненадващо получава 29 милиона лв повече за 2014” – 3 стр.
„В ЕС стигнаха до компромис за новият бюджет” – 7  стр

Проблемът с бюджета се оказа силно разискван и определено може да се класифицира като „топ новината” за разгледания период.

Не малко внимание се обърна и на темата за пенсиите. Тук заглавия бяха :

„Пенсионната реформа може да бъде размразена догодина” – главна
„Парламентът гласува по-леки условия за пенсиониране” – главна
„Парите за здраве и пенсии минаха на първо четене” – 3 стр.

Два пъти главната страница на вестника беше заета от този проблем. Акцентира се върху пенсионната реформа и решенията на парламента относно какъв дял от бюджета да се задели за пенсии.

Не се оказа малък и проблемът на животновъдите. Темата беше разгледана 3 пъти. Заглавията бяха следните :

"Животновъдите все пак ще получат 70 на 100 от субсидиите си" - 6 стр.
"Животновъди и жандармерия влязоха е юмручна схватка" – 4 стр
"92 % от земеделците у нас произвеждат стоки за по-малко от 8 000 евро на година"- 6 стр.

Наблегна се на финансовата страна на проблема. Бюджета и субсидиите на земеделците бяха главната новина.

Друг отразен случай беше т.нар. „Фабрика за убийства”. Фигурират две заглавия :

"Спец прокуратурата разкри добре познатата фабрика за убийства" – 4 стр
"Адвокатите на Килърите роптаят, че делото се гледа в затвора" – 4 стр.

Банковата тайна за полиците също беше обсъдена. Тук можем да прочетем статии със заглавията :

"Местан заговори за отпадане на банковата тайна за политици" – 2 стр
"ДПС поведе нова псевдобитка срещу банковата тайна за политици" – главна

Проблемът е отразен два пъти, като веднъж е на главна страница.

Съботно-неделният брой на „Сега” е с двойно по - голям обем, присъстват не само новинарски материали, но и мнения от различни автори. Из вестника откриваме както политически новини, така и социални и криминални. Последните страници на изданието могат да задоволят жаждата за клюки на всеки гражданин. Там фигурират както родни, така и чужди звезди.
В заключение мога да кажа, че вестник „Сега” е надежден източник на информация, излиза веднъж  дневно и новините в него са актуални.







понеделник, 4 ноември 2013 г.

Медия или сергия ?

Отскоро съм в сферата на медиите , не мога да кажа, че имам голям опит, но това, което забелязах е че тяхната функция отдавна е изменена.

Работих в малък информационен сайт. В началото работата ми беше представена доста блестящо - ходене по събития, отразяване, неспирен поток на все по-нови авторски статии от мястото на събитието. Реалността обаче беше съкрушаваща.

Това, което ми направи много лошо впечатление беше, че собственикът му не се стремеше да информира по-добре от другите сайтове на пазара, а да "продава". Идеята за сайта се въртеше около like-ове във facebook и хилядни посещения от "уникални потребители" .

Разбирам колко важен и PR-ът на един новороден сайт, но някъде по трасето забравих - аз журналист ли съм или продавач на пазара ? И трябва ли да се пазаря и да крещя "Айдеее на новините, топли, топлииии..." подобно на търговците на царевица по Черноморието ? И да се надпреварвам ли с колегите кой ще "продаде" статията си за повече like-ове?

"Не е нужно статията да е авторска. Малко copy-paste, изтриваш 1-2 изречения, променяш заглавието и си готова" беше обяснението на длъжностната ми характеристика.

"Не е голяма философия" - е, благодаря, че ме научихте на това толкова полезно нещо! Аз функцията copy-paste досега не я бях чувала. Специално за журналисти ли е създадена ?

Друго мое доста интересно задължение беше и ранно ставане всеки ден.
"Трябва да ставаш в 6 сутринта и да пускаш във facebook статии на твои колеги. Само така ще се наложим!"
 При въпроса ми дали това трябва да е всеки ден ( да, не ми се нравеше 3 месеца без почивка да ставам и да се паркирам пред лаптопа, за да споделя 5-6 статийки) ми беше отговорено "Журналистиката не спи до 11, Неделинче!" 
Ами да, все пак гоним like-ове...

Отразяване на събития нямаше или ако имаше беше изцяло по инициатива на работниците-стажанти. Такъв пример е отразяването ми на Балканиадата в Стара Загора. Даден ми беше пропуск или т.нар. акредитация, настаних се в журналистическата ложа и записах.

Разбира се, стана и дума за интервюта с участниците (Ивет Лалова беше сред тях). Беше ми казано "Ивет Лалова няма да ти даде интервю, от нея няма как да вземеш, харесай си някой друг, аз ще те свържа с един човек, той ще ти помогне..."

Въпросният човек обаче нито ми помогна, нито нищо. Само ми каза "Еми този спортист го няма... ей там е Ивет Лалова, ходи се блъскай!" 
И да, точно това направих и аз.

След дълго блъскане и крясъци, припомняйки на хората около мен, че съм "медия" стигнах до Ивет Лалова, която бе страшно любезна. Изчаках я да се снима с многобройните си фенове и след това й зададох няколко набързо измислени въпроси, докато тя си събираше багажа и бързаше за автобуса.Да, всичко беше изключително набързо, нямах време да я разпитам обстойно.

Доволна от триумфа си се прибрах, качих краткото интервю, записано на старата ми Нокиа и го публикувах. До края на деня само още един сайт беше публикувал интервю с нея - да наистина детайлно, но си личеше че журналистът е имал уговорена среща с Ивет Лалова, за разлика от мен.

Отзиви от шефа - никакви. Няколко дни след това ми беше припомнено да не се главозамайвам, защото това не било никакво интервю и само съм си загубила времето.

Статиите, които преобладаваха бяха разбира се жълтини и политика (е, да, знам, че доста често са едно и също нещо). Защото както знаем всички Николета Лозанова и Орешарски правят рейтинг. Колкото по-гръмки и подвеждащи бяха заглавията на тази "статии", толкова по-добре са сайта. Да припомня - гоним посещения!

Стажът ми във въпросния сайт завърши с доста груби реплики, разменени между мен и работодателя, с много обвинения и недоволство. В момента страницата не е активна.

Трите месеца в тази медия ми бяха достатъчни да се убедя, в това, което доста хора казват - медията е купена, медията продава. Отдавна нейната информативна функция беше заменена със стремежа към повече пари, лайкове и споделяния. Колко от читателите бяха доволни ? Колко добре сме информирали ? Били ли сме по-различни от останалите сайтове ?
Никой не го интересуваше.

"Сълзите продават. Сълзите правят рейтинг" беше казано скоро в български сериал на тази тематика. "Чалгарки, плеймейтки и политици продават" бих допълнила аз.

В случай, че не искате една наистина добра медия, изпълняваща своите функции, разбира се.