сряда, 11 декември 2013 г.

Добър вечер, бъдеще

„Добър вечер, драги зрители. В днешната новинарска емисия ще видите:

  •           Българските медии са сред най-либералните в света
  •           Български журналист спечели награда Пулицър
  •           Репортер разказва за опит за подкуп от властта


Българските медии са сред над-либералните в света:

Учени от университета Харвард установиха чрез световно проучване, че медиите в България са сред най-либералните. Свободата на словото в нашата родина е цели 90%, по-напред са само скандинавските държави. Академиците от университета заявиха, че в българските медии липсва автоцензура и са достоверен източник за информация.
 „Наблюдава се изключително голяма обективност и достоверност. България определено може да се сравни с Дания,където медиите са напълно независими” коментира ръководителят на проучването.

Български журналист спечели награда Пулицър:

Българката Мария Иванова беше наградена с най-високото отличие за един журналист – награда Пулицър. В залата 1 на НДК днес се състоя тържествената церемония по връчването на този приз, като присъстваха много видни журналисти от цял свят. Материалът, с който Мария грабна наградата носи името „За мишките и политиката”, посветен изцяло на проблемите на българската политическа сцена. Много от фактите изтъкнати в материала се сториха непоносими за управляващите, като някои от тях дори отказаха да присъстват на церемонията. Мария Иванова е поредната българка грабнала престижната статуетка, отразявайки действителността в България. Поздравяваме искрено Мария за прекрасната статия.

Репортер разказва за опит за подкуп от властта:

В нашето студио сме поканили  Теодора Петрова, репортер в нашата телевизия, за да разкаже какво е поискал от нея член на парламента. Здравей Теодора, разкажи ни какво се случи.

-           Беше ми уговорена среща с господин Х, на която трябваше да му взема интервю. Пристигнах на мястото, той вече ме чакаше. Започнах с обикновени въпроси – какво е бъдещето на България, какви реформи иска да въведе. Когато обаче стигнах до въпросите за измамите на този депутат, той стана изключително нервен. Отрече твърденията ми да са истина, а когато му показах доказателства, ми предложи голяма сума „за да си държа устата затворена”.

-          Колко пари ти предложи ?

-         10 000 лева, ако си мълча и 20 000 лева, ако напиша материал доказващ неговата невинност. Аз, разбира се, отказах.

-           Как се взима подобно решение? 20 000 лева не са малко пари.

-          Да, така е. За мен обаче беше лесно да избера. Истината е по-скъпа и от злато. Може журналистите да не се подлагаме на клетва като лекарите, но отвътре всеки от нас трябва да знае кое е правилно и кое грешно. В тази ситуация аз видях правилния избор и го направих.

-           Не се ли страхуваш от господин Х?

-          Не. Знам, че зад гърба си имам всички медии, полицията и своите близки. А хора като въпросния депутат не се задържат на власт за дълго. Скоро той ще бъде обикновен човек като всички останали.

-           Благодарим ти много за отделеното време. Иска се голяма смелост и чувство за справедливост да споделиш тази история в национален ефир.

-         И аз ви благодаря.Направих това, което всеки един мой колега би направил на мое място.”

Будилникът звънна и аз се събудих. Разтърках очи и пуснах телевизора. Какви са тези новини? Какво стана с наградата Пулицър, къде отиде свободата на словото?  Нима всичко е било просто сън ? Но пък какъв хубав сън беше това – да видя едно светло бъдеще за българските медии.


Няма коментари:

Публикуване на коментар