вторник, 11 февруари 2014 г.

Битката на университетите

Това в никакъв случай не е пропаганда, никого не агитирам да влиза в УНСС, нито обиждам другите университети. Просто искам следващият път преди да кажете "А, те в УНСС...." с пренебрежителен тон да се сетите за това.

Съжалявам хората, които оставят името на университета, в който учат и специалността да определят самочувствието им. Това е просто учебно заведение, бе хора! Никой не ви гарантира 100 % успех и заплата с 15 нули само защото сте завършили висше в определен университет! Ако някъде е така - покажете ми да се запиша!

Направо до гуша ми е дошло от жалките класацийки тип "Топ 10 на университетите в България" - що за малоумник се води по нея ? Ако ти си си мързелив, нередовен, ако не полагаш усилия и нямаш желание да учиш  и в Харвард да си повече от чистач няма да станеш!

Не учим ли всички едни и същи неща ? Не практикуваме ли едно и също ? За пример мога да дам ВИАС и НБУ, които черпят знания от един и същи преподавател, но на вторите им излиза славата на "мамини синчета", които не докосват нищо. В УНСС да речем преподава Саздов, който всички прависти познават от огромните му томове българска история, по които са учили за изпити в СУ. Попаднах и на учебник по макроикономика в НБУ, съставен не от кой да е, а от Стати Статев - ректора на УНСС. А една от задължителните ми книги за четвърти семестър е от издателството на СУ.
За какво "по-високо ниво" говорим ?

Стигам разбира се и до вечното дерби СУ - УНСС. Както всички знаят от доста време двата университета яко се пънат да се надпреварват, подобно на петли, показващи мъжество пред кокошчиците. Наслушах се как УНСС е за тъпаци, как всеки влиза, как... Да, добре, влизат около 4 000 студенти всяка година. Това си е сериозна бройка, наистина. Но как пък решихте, че влиза "всеки" ?
На изпита си по испански в СУ имах  над 4,50 и бях приета на първо класиране в Испанска филология редом с момиче, скъсано на въпросния изпит. Как ще ми обясните, че в СУ цедката е толкова по-голяма и че в УНСС сме събрани от кол и въже ?

Всяка специалност изисква усилия и труд. Да определяме нещо като "лесно" е много наивно - хората сме склонни да преценяваме нещата само с поглед и често тази преценка се оказва грешна. Това, което се отдава много на един е жив ад за друг. И ако всички можехме всичко и специалностите бяха толкова лесни, то тогава защо ни е да учим за ВИСШЕ ?

 Няма такова нещо като "айляк" университет. Айляк са хората, които просто искат да минат семестъра и годината, а не да усвоят и придобият нови знания. Нито една шестица не е изкарана с висене пред компютъра и спане. Нито една двойка не е писана несправедливо. Колкото и да се оплакваме.

No hate, people, просто спрете с предразсъдъците. Ако един човек иска да учи, той може да го направи и сам с учебник в ръка. Университетът не ви прави хора, той не ви налива знанията. Той просто ги предлага - а дали ще посегнете и ще си ги вземете зависи от вас.




2 коментара:

  1. Един уважаващ себе си журналист, не би трябвало да допуща елементарни граматически грешки. Само от това можеш да си извадиш извод какви знания се придобиват в УНСС. Затова... първо погледнете себе си и тогава си позволявайте да критикувате другите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вместо да се криеш под името "Иван Иванов" , може да се представиш и тогава да правиш забележки. Явно не учиш в УНСС и от една граматическа грешка не би трябвало да вадиш "изводи какви знания се придобиват в УНСС" . Както написах горе - No hate, но явно все още има хора, които мислят, че наистина има йерархия и класация на университетите.... Статията е проверявана с програма за грешки, и е намерена само една. Бих искала да видя твой материал и тогава ме съди колкото искаш.

      Изтриване