петък, 7 февруари 2014 г.

"Хайде да се тагнем !"- Пътеводител за Facebook

На 4ти февруари 2004, Марк Зукърбърг създава Facebook.
10 години по-късно милиони хора по света използват тази социална мрежа без да могат да си представят деня си без нея.
И аз се вписвам в тях.

Facebook навлезна в живота ни много бързо - той замени и skype, и  myspace, и каквито и други социални мрежи да е имало. С един бърз клик и ПУФ, споделихме живота си с милиони души.

Но стига с история. 
Тук съм, за да ви покажа другата страна на facebook.
Или FACE-КЛЮК.

От мрежа за връзка със стари приятели, facebook се превърна в източник на информация и то не каква да е - а лична, от онзи тип, който споделяш само с близките си хора. 
Дотук добре, но какво става когато имаш 400 "близки" приятели ?

За вашо улеснение съм събрала следните ЗЛАТНИ ПРАВИЛА: (След като вече сте инсталирали facebook във всички възможни портативни устройства)

1. Споделете снимки  от ваканцията си на морето, без горнище, небрежно полегнала на плажа, с книга в ръка. "И какво толкова, не се вижда нищо кой знае какво" трябва да си помислите, а от другата страна на екрана ваш "близък" приятел ще ви показва на цялата си компания, докато сипят звучни коментари по ваш адрес. 

2. Тагнете се от всякъде - фитнеса, киното, кафето, автобус 280 - за да могат вашите стотина фенове да знаят винаги къде сте. И аз съм го правила - признавам - понякога доставя кеф, но доста от хората прекаляват. Не всеки иска да знае какво правите 24/7.

3. Идва ред на любимото ми - споделяне на "щастието" си във фейсбук. С приятеля ти се обичате ? Време е да си "post"-нете сърчица на профилите. Отишли сте на ресторант ? Тагнете се, но не забравяйте да качите снимка на храната и свещите, както и на перфектно избрания подарък - всички трябва да разберат колко сте щастливи! Какво от това, че през 50 % от времето телефона ви вибрира от коментарите под снимките ви, и какво от това, че прекарвате вечерта забили нос в екрана ?

4. Изключително е важно и вашите "приятели" да знаят всички прашки, бикини и сутиени, които притежвате. Както и да познават като дланта си извивките на деколтето и дупето ви. Какво от това, че сте добавили и леля си в приятели? Вие не се срамувате!

5. Ако снимката ви няма минималните 50 харесвания - изтрийте я. Качете я след 5 мин пак, с надпис "Колко съм грознаааа". Сега изчакайте още 5 минути и ще чуете как вашите "близки" се надпреварват да ви обсипват с комплименти. И лайкове.

6. Хубаво е и когато се чувствате тъжни, отчаяни или имате лични проблеми да го споделите във фейсбук по следните няколко начина:

1. Статус с опцията feelings
2. Снимка на разревана/ядосана жена с тъп цитат на нея
3. Тъжна песен с надпис ";( ;( ;("

Ако някой в кометарите ви попита "Какво има?" задължително е да отговорите с драматичното "нищо...." .

7. Ако сте ядосан на някого - не му го казвайте в лицето. Post-нете многозначителен статус във фейсбук - той ще се сети. Може даже да ви отговори на коментар. Или да посвети специален post за вас !

8. Ако гледате сериал - "Под прикритие" да речем или спортно събитие, е от изключителна важност да пишете статуси във всяка една свободна секунда.

9. Ако вън вали, духа вятър, пече слънце, или астероид се е насочил към Земята - напишете го във фейсбук за всички ваши приятели, които нямат прозорци.

10. Ако човек падне, дави се, или е в друго смешно за вас положение - не му помагайте веднага. Първо го снимайте.

11. Ако се сгодите, ожените, родите, овдовеете, разделите се с гаджето и всякакви други такива - първо facebook приятелите ви трябва да разберат.

12. И само аз ли мисля, че след като станете майка (макар на крехката възраст от 22-23 години) провокативните снимки по бельо, били те професионални, нямат място във facebook ? Това ли ще гледа детето ви след 10 години ? Всъщност може и да е след по-малко. В днешно време и 6-7 годишни дечица застават пред екрана на социалната мрежа.

13. Най-добрите дебати винаги са се провеждали чрез коментарите във facebook. Толкова по ерудирано звучите в социалната мрежа! 

14. Като споделяте цитати на писател, чието име не можете да произнесете, от книга, която за пръв път чувате и нямате намерение да прочетете, вие всъщност показвате колко сте интелигентни.

15. Писането на "шльокавица", по възможност с "4" вместо Ч и "6" вместо Ш, ще даде ясна представа за правописа ви (който е пИрфект!)

16. Да не забравя - във Facebook трябва да покажете точно колко сте религиозни. Ако не споделите снимката на Исус Христос, то по-добре идете да молите за прошка - защото това е 8-мият смъртен грях и Господ няма да ви го прости току-така!

Недай си боже wi-fi-я е зле или батерията ви е паднала! Тогава направо си се прибирайте у вас - ако няма как да споделите колко се забавлявате по социалната мрежа какъв е смисълът ?

Държа да кажа, че написах всичко това и голяма доза самоирония, защото не веднъж и аз съм попадала в мрежата на... социалната мрежа. Нека никой не се обижа - това, което ще споделите с останалия свят е изцяло ваш избор  и не ви съдя за това !
Дано наистина живота ви в толкова вълнуващ, колкото го представяте във facebook.

И не забравяйте - ако не е във facebook, значи не се е случило.

Да ни в жив и здрав FACE-БОКЛУКА! 


П.п. : Ако напишете "злобна" статия за facebook, я пуснете именно там - ще ви се навъдят 10 000 критици и разбирачи. Но само така ще разберете бива ли ви или не !








Няма коментари:

Публикуване на коментар