петък, 5 април 2013 г.

circumstances,coincidences,consequences



Винаги имаме избор.

Самият глагол "избирам" ти дава сила да владееш живота си, а не да стоиш отстрани и да гледаш. Винаги имаме избор... дори когато някой опре пистолет в главата ни имаме избор - можем да умрем с викове,крещейки, борейки се за последните мигове живот, пропилявайки последния си дъх или пък спокойно да посрещнем смъртта.

Изборът ни съпътства навсякъде - от отварянето на очите сме заставени да избираме... дали да облека червената блуза, или пък зелената, дали да вържа косата на опашка или кок - до съществените избори - коя версия на себе си искам да бъда ? Какво искам да правя с живота си? Как искам да бъда запомнен, и най-важното - от кого ?

Всяко едно малко решение - да минеш по долната улица, или пък да изчакаш още 2-3 секунди на светофара могат да имат огромно значение. Върни се назад, много назад. Ако не беше се запознал със съседа по чин, или с детето на семейните ти приятели.... сега нямаше да имаш този прекрасен приятел до себе си. Ами... ако бе избрал другото училище, другата паралелка.... Ако беше избрал да си немарлив и омразен а учителите.... Ако беше решил да се откажеш от себе си и своето бъдеще... щеше ли да си тук и да четеш това ? Едно съвсем малко решение, незначително на момента, те е довело до тук.

Не винаги първият избор, който направим е най-правилният. Често точно той ни подвежда, препъва ни и ни подтиква да надзърнем още веднъж в купата с късметчета. А какво ще ни донесе всяко едно от тях - никой не знае, но ще трябва да се научим да живеем с него.

Помниш ли онзи път, да, тогава, дето беше пийнал повечко, и онзи избор, който взе тогава ? Той е част от теб и последиците ще те преследват винаги. И хората от твоето бъдеще ще имат пълното право да те съдят за това, без значения колко достоверни оправдания изтъкваш. Един избор никога не е просто избор. Той рефлектира върху останалите, както и върху нас самите.
Затова по-добре да не взимаме решения, чиито последици не можем да понесем.

Малки или големите, изборите са си избори. И следващият път вместо да се оплачем от това, което сме, от ситуацията, я която се намираме, от мнението, което имат хората за нас, трябва да помислим върху изборите, които направихме..

Защото ние сме решенията, които взимаме.









Няма коментари:

Публикуване на коментар